Zakenclub Trynwâlden

Snel starten met bedrijventerrein Sanjesfjild

‘We gaan het liefst morgen los!’

Nu de economie aantrekt ziet Zakenclub Trynwâlden het weer helemaal zitten met het nieuw aan te leggen bedrijventerrein Sanjesfjild in Oentsjerk. “De plannen liggen er al ongeveer zeven jaar, we staan te trappelen!”, vertelt voorzitter Tjalling Posthuma Linthorst, in het dagelijks leven eigenaar van Kompas Indoor & Outdoor Reclame in Oentsjerk.

“De gemeente Tytsjerksteradiel wil er graag een duurzaam bedrijventerrein van maken, met ‘groene daken’ en gebouwen die de uitstraling hebben van een echte ‘pleats’, zodat ze passen bij de omgeving”, weet Posthuma Linthorst.

Momenteel zijn er gesprekken gaande met een vijftal gegadigden. In de eerste fase zijn er zo’n twaalf kavels beschikbaar. In eerste instantie voor ondernemers uit Trynwâlden, maar de gemeente en de Zakenclub kijken ook naar een grotere regio. “Wij zijn er als Zakenclub niet om een plan van de gemeente te ‘verkopen’ aan andere ondernemers, maar wij zouden het wel een mooie stimulans voor de plaatselijke economie vinden als zich hier gezinnen gaan vestigen die wonen en werken willen combineren.”

Zijn eigen bedrijf Kompas verhuist over afzienbare tijd naar Gytsjerk; Posthuma Linthorst kon eenvoudigweg niet meer wachten op Sanjesfjild. “We groeien uit ons jasje. Maar zo zijn er hier meer: de nood is hoog. Er is krapte, er is hier gewoon niks te koop of te huur voor lokale bedrijven.”

De gemeente heeft liever kopers dan huurders. “Maar wij kunnen ons zo voorstellen dat als een aantal ondernemers liever wil huren, zij een Vereniging van Eigenaren kunnen oprichten. Dan weet de gemeente ook zeker dat gehuurde panden goed onderhouden worden.”

Posthuma Linthorst ziet het al helemaal voor zich, hij denkt dan ook graag mee. “Zowel met de gemeente als met de ondernemers. Dat vinden we als Zakenclub ook gewoon leuk.”

Kijkje in de keuken

Om te peilen hoe de leden van die Zakenclub eigenlijk denken over het functioneren ervan, hield het bestuur eerder dit jaar een enquête. Daaruit kwam onder andere voren dat de ondernemers graag meer bedrijfsbezoeken zouden willen doen. “Bij elkaar in de keuken kijken”, glimlacht de voorzitter.

“We zijn onlangs op bezoek geweest bij Chocolaterie Le Bonbon in Gytsjerk en dat was ontzettend leuk. Je krijgt een heel ander beeld van mensen als je kennismaakt met hun passie, met wat zij dagelijks doen. Heel gezellig maar ook heel nuttig, want Le Bonbon maakt bijvoorbeeld petit fours waar logo’s op gedrukt kunnen worden. Onze ondernemers waren daar enthousiast over. Zo levert zo’n avond ook klandizie op en houdt je de bedrijvigheid in de regio. De ondernemers weten nu dat ze voor zulke producten gewoon in Gytsjerk terecht kunnen.”

Er zijn 110 ondernemers lid van Zakenclub Trynwâlden. “Op een mooie avond zoals zo’n bedrijfsbezoek of een bijeenkomst met een interessante spreker komen ongeveer 80 leden af. Ook partners zijn welkom. Na het officiële gedeelte wordt er geborreld en genetwerkt.”

Betrokken ondernemers

De laatste vijf jaar zijn er meer jonge ondernemers lid geworden. Het bestuur van de Zakenclub vindt het belangrijk hen te introduceren bij de andere ondernemers en ze zo aan elkaar te verbinden.

“We kunnen van elkaar leren. En we merken dat deze verjonging er ook voor zorgt dat we zelf soepeler en opener worden. Zo denken we erover niet alleen ondernemers met bedrijven in de Trynwâlden, maar ook mensen die in de Trynwâlden wonen en elders ondernemen, uit te nodigen lid te worden. We vinden kennis delen heel belangrijk en die kennis zit natuurlijk niet alleen hier. Door problemen, oplossingen en kansen met elkaar te delen, krijgen we meer begrip voor elkaar.”

Posthuma Linthorst en zijn collega’s laten graag meer enthousiaste, energieke ondernemers toe in hun midden én op het nieuwe bedrijventerrein Sanjesfjild. “Het is gewoon een prachtige kans op een hele mooie locatie die grenst aan de dorpskern en goed bereikbaar is. Wij liggen heel centraal: Dokkum, Leeuwarden, Burgum en Drachten zijn dichtbij. Eigenlijk is Trynwâlden gewoon ideaal voor ondernemers!”

Naam: Tjalling Posthuma Linthorst
Leeftijd: 46 jaar
Woonplaats: Oentsjerk
Burgerlijke staat: gehuwd, 2 kinderen (8 en 10 jaar)
Hobby’s: varen, mountainbiken en ik ben jeugdcoördinator bij VC Trynwâlden.

Laatste nieuws
06mei

Met dit schrijven willen wij als Zakenclub Trynwâlden reageren op het initiatief van het Dorpsbelang Oentsjerk om de huidige plannen voor het Sanjesfjild ‘on hold’ te zetten.

Meer lezen
30dec

Overzicht winnende loten 2018 (download PDF) Overzicht winnende loten 2018 – lotnummers oplopend (download PDF) Uitslag kleurwedstrijd 2018 (download PDF)

Meer lezen
Ondernemer in de Trynwâlden?
Samen voor een ondernemend Trynwâlden
Word lid van de Zakenclub!